Velg en side

Det er ting som kan tyde på at man kan bli glad av å spille banjo. Om man spør denne karen vil han helt sikkert være enig, og det er nok derfor ikke mange kan påstå at banjo er for de melankolske, ei heller de nedbrutte.  Det må ha noe med takten å gjøre eller klangen man får fra banjoen, for man ser ofte en glad banjospiller.

Men det er alltid en annen side av banjo spill som kan tyde på at kanskje ikke banjospilleren bare er en glad og humørfylt person. Får tar man ned takten litt, så blir fort klimpringen også som en klagesang. En sang om de harde kårene på ranchene i Texas, en ensom rytter på sin hest i solnedgangen, og en klang fra en tid med slaveri, fattigdom og lidelse. Det ligger derfor en sjel i banjo-spillet som er tvetydig.

Det finnes mange eksempler på begge deler. Dersom man tar glad-versjonen først, ser man at banjo er et perfekt instrument for å vise glede. Dette er disse gærne musikerne fra Finland et godt eksempel på. Ved å bruke ting man finner på gården, kan man lage de mest utrolige lydbildene. I denne videoen spiller de låta ”Thunderstruck” av AC/DC, og banjoen er her veldig viktig del av musikken.

I den neste videoen ser og hører man North Country med livlig banjospill som får folket opp av stolene og ut på dansegulvet.

Denne damegruppa har også teken på det. Det er ikke vanskelig å skjønne at banjo i riktig akkompagnement skaper glede. Dette er gruppa Augusta Bluegrass Women.

Som vi ser klart og tydelig spiller disse gruppene det man kjenner som Bluegrass-musikk. Denne formen for folkemusikk utviklet seg fra 1900-tallet og ble veldig populært både i Amerika og verden over. En banjo som passer utmerket til denne formen for musikk er den klassiske 5-strengers banjoen. Spillestilen er rask og en god del fingerspill som man kaller klimpring eller ”picking”.

På den andre side kan man si at banjoen passer for å fremme en sårhet eller lidelse gjennom musikken.

I dette klippet fra 1939 hører man straks hva man snakker om. Selv om banjoen spiller raskt, er det en slags monoton tone i musikken som skal gjenspeile en tid med mye motgang, tungt arbeid og eller lite glede i hverdagen.

Denne karen klarer også å få fram noe av den sårheten som det snakkes om. Det er som en mann som lever og må ta til takke med det han får. Alt går galt med mannen i sangen, og livet virker tøft. Banjoen er både et instrument som får fram denne følelsen, men som også gir et slags håp.

Disse eksemplene er fra mer oldtime-sjanger. Denne sjangeren fanger med den lidelse og ømhet som banjoen representerer. Old-time var kanskje en av de første stilene som også banjoen ble brukt og som var en del av den nye formen for musikk som oppstod som et resultat av at folk fra ulike deler av verden utvekslet kunnskap og erfaringer. Banjoen kom til USA med slavehandelen fra Afrika noen århundrer før dette. Derfor var det ikke før grammofonplatene og det gikk av å ta opp lyd at man fikk registrert de første opptakene med banjospill.

Banjo spiller helt klart på følelser, enten det er individuelle følelser eller en sjelevandring i generasjoners liv og laten. Banjoen er fleksibel og kan brukes i mange sjangere. Så om man enten er glad eller lei, så kan man enten sette på en plate med banjospill, eller klimpre i vei på banjoen selv.

https://www.youtube.com/watch?v=TrOv7qHgo3k&list=PLs9fIas-hayS2tX4QXnQHwAzaTo2F0j63