Velg en side

Når man spiller banjo, er det flere ting å tenke på. Banjospill krever sin mester, og får å få frem de reneste toner må man øve en hel del. Noen mener banjo er mye vanskeligere å lære seg enn for eksempel gitar, mens andre synes gitar med seks strenger er vanskeligere. Noen mener det er vanskeligere å få til den riktige lyden på banjo, mens andre sier at det å spille akkordene på gitar er mye vanskeligere. Hva som er riktig kommer nok an på mange ting, men at folk har forskjellige meninger, det er visst og sikkert.

Det å spille banjo, eller et strengeinstrument generelt, gjør at man ofte får såre fingertupper. Det er fordi man presser fingerspissene veldig hardt ned mot strengene for at man skal få best mulig klang. Det som er viktig å huske på, er at dette er noe som går over. Etter hvert blir fingrene mer hardhudete, og da tåler man mer trykk. Det er ingen grunn til å la vær å spille selv om blir sår på fingrene, selv om det kan være ubehagelig i starten.

En banjo er veldig liten, og derfor kan det være vanskelig å bli vant med den. Dette er spesielt for de som har spilt gitar tidligere, så må man holde kroppen litt annerledes. Det er ofte ryggseler til banjo, og med de kan man stille inn banjoen slik som passer best når man skal spille. Mange banjoister står og spiller, mens andre foretrekker å sitte. Uansett er det viktig at du finner den beste stillingen når du spiller.

Selv om ingenting er umulig, begrenser banjospill seg til noen få musikksjangere. De mest vanlige er country, folkemusikk, bluegrass og dixieland. Men at banjoen også finnes i andre sjangere kan man høre dersom man hører på Nelly Furtados sin Forca eller Volbeat sin For Evigt eller Sad Mans Tongue. I disse låtene hører man at banjo brukes gjennom hele låta eller i mellomspillet. Banjo har også blitt hørt i elektronisk musikk. Så selv om man kan bruke banjo til hva man vil, så begrenser mye av musikken seg til de fire sjangrene tidligere nevnt.

Man må kanskje begynne å kle seg i cowboy-klær. For å passe inn i miljøet, er det nå Boots, dongeri og skjorte som gjelder, eller kanskje den slitte snekkerbuksa endelig kan komme til sin rett. Har man i tillegg en cowboy-hatt på hodet, og tygger på et strå, da faller man rett inn i rollen som en ekte banjospiller. Men husk at blir man populær og verdenskjent, så kan man gjøre hva man vil, og kle seg i ape-kostyme hvis man vil.

Banjo har flere mulige måter å spille på, og hvilken stil man velger har noe å si for hvilken type sjanger man vil spille. De mest vanlige er Scruggs-stil, Clawhammer og frailing, alle med hver sin egenart og stil. Men er man virkelig innovativ så kan man jo kanskje skape sin helt egen stil. For det er jo slik store musikere blir til, med nyskapning og innovasjon. Det er kanskje ikke lenge til vi hører om ”Hansen-stilen” eller ”Selbu-votten”?

Det skal nok gå an å spille banjo selv om man er en melankoliker eller en veldig depressiv person, men det kan bli vanskelig 🙂 For banjospill skaper glade mennesker, både de som spiller og de som hører på. Banjospillere ser man som oftest med et stort smil om munnen, ikke ulikt en lotto-millionær eller en ekte Smiley. Så er du en nedbrutt og skakk person, bør du enten holde deg unna banjoen eller så vil du få en tid du aldri vil glemme.