Velg en side

I jungelen av instrumenter å spille er det mange å velge. Man kan dele inn instrument i blåseinstrument, strengeinstrument og ulike typer trommer. Et piano er et strengeinstrument, selv om man trykker på tangenter. Lyden skapes gjennom bølger, enten det er fra en streng, en membran, luft eller av instrumentet selv.

Hvilket instrument man skal velge er vanskelig og derfor er det mange som lærer seg mange forskjellige instrumenter før de lander på favorittinstrumentet. Så hvorfor skal man eventuelt velge banjoen? Banjo som er et strengeinstrument er i en sjanger av mange andre instrumenter som kanskje er mer populære.

1. Det er få som spiller banjo, og derfor kan man briljere med sine ferdigheter og kanskje spille banjo i et band eller ensemble. Banjo er også veldig likt andre strengeinstrument, som ukulele, mandolin eller gitar, og dermed har man mange muligheter til å lære seg de andre instrumentene i klassen.

2. Banjo er et lystig instrument, som spiller musikk som ofte har en rask takt og skaper god stemning. Av og til spiller man 160-180 taktslag per minutt, altså veldig fort. Den lystige tonen spiller man i old-time, bluegrass, dixieland eller andre typer sjangre hvor banjoen blir brukt.

3. Banjoen er liten og lett. Derfor er den både enkel å ha med seg eller henge opp på veggen som pynt. Det er ikke slitsomt å spille banjo på grunn av vekta, men heller kanskje på grunn av de hurtige taktskiftene. En banjo for plass i et klesskap, bak en dør, på veggen, på hattehylla, under bordet og til og med i sofaen.

4. Spiller man banjo kan man starte et band. Spesielt når de andre kameratene har valgt de mer tradisjonelle instrumentene som gitar, bass, trommer, piano også videre. Det er bare fantasien som setter grense for hva man kan bruke banjoen til, og i senere tid har man hørt banjo både i elektronika og pop-musikk.

5. Man kan imponere andre ved å spille banjo. Kanskje man blir festens midtpunkt og jentene flokker seg rundt deg, dersom banjo er valget. For det er ikke så mange som spiller banjo som for eksempel gitar. Da kan man slå til med noen akkorder som bare du får til, til vill jubel fra det lyttende publikummet.

6. Med banjoen i reima på ryggen, stilige cowboy-boots, dongeri og dertil Western skjorte, kan man bli en skikkelig tøffing. Man kan drømme seg bort til den ville Vesten, der menn var menn og hesten var det ypperste fremkomstmiddelet. Med banjoen klar kan man ta en trall mens man hiver i seg en øl, eller strigler hesten før den skal på oppdrag. Det er bare plass til en banjo-cowboy som deg i byen.

7. Det er billig å skaffe seg en brukbar banjo. De fleste ligger på noen tusen kroner, opp til flere tusen. Men har man først kjøpt en banjo, er det ikke så mye mer man trenger. En ny streng i ny og ne, en tuner og noen plekter kommer man langt med.

8. Det finnes mange forum på internett hvor man kan få hjelp til å lære å spille, finne mer ut om sjangrene og bli kjent med andre som spiller banjo verden over. Noen koster penger mens andre er gratis. Det fine er at man kan få mange gode tips og råd til hvordan man skal lære de ulike akkordene, grepene, stilene også videre.

9. Banjo er enkelt å uttale. Det er ikke som xylofon, balalaika, ukulele, ofikleide eller didgeridoo. Da er det mye enklere å si at man spiller banjo.

10. Banjo kan man spille så mye man vil. Enten man er hjemme eller ute, er det deg og banjoen det handler om. Lås døra, sett på noen øreklokker, og spill i vei.