Velg en side

Noen blir Pioneer innenfor sin sjanger, mens andre har stor innvirkning uten at noen nesten har hørt om dem. For noen er den ene en favoritt, mens noen synes den andre var mer tro til sin tid og tradisjon. Andre igjen står igjen som en bauta innenfor musikken de elsket over alt på jord. En slik musiker var Earl Scruggs, en av verdens beste og mest innflytelsesrike banjoister.

Grunnen til at Earl ble så viktig, var blant annet at han utviklet et fingerspill bestående av å slå an strengene med tre fingre i en omvendt posisjon. Denne stilen som fikk navnet ”Scruggs-stilen”, fikk også stor innflytelse på bluegrass og country-musikken som skulle komme. Slik musikk ble etter hvert mer og mer populær i det amerikanske miljøet. Senere har de også hatt stor innflytelse på banjospill over andre deler av verden også.

Fra barndommen

Earl Scruggs vokste opp på en gård i North Carolina, i en musikkglad familie. Faren som døde da Earl var fire år, spilte også banjo, men da med helt andre teknikker. Moren spilte på orgel, mens hans andre søsken, tanter og onkler spilte de meste av instrumenter. Det hadde stor innvirkning på hans senere karriere og spillestil.

Earl begynte også å spille banjo, og all fritid gikk med til å spille banjo. Ellers var han opptatt med å hjelpe til på gården og gikk på skolen. Etter hvert kom han i kontakt med de riktige personene og så ble han også med i et omreisende band.

Utover på 1940-tallet ble musikken mer kjent med sin glade og lystige tone, og snart ble Earl Scruggs medlem i bandet ”Bill Monroe and the Blue Grass Boys” sammen med blant annet en musiker kalt Lester Flatt. Men etter hvert ble turnelivet for hardt, og Earl bestemte seg for å slutte i bandet. Det samme gjorde Lester, og noen år senere dannet de ”Foggy Mountain Boys” og så bare ”Flatt and Scruggs”.

Nye høyder

Musikken nådde nye høyder, og Bluegrass ble stadig mer brukt i filmer og underholdning. Utover på 1960-tallet var Scruggs og Flatt kjent over hele USA, og en av Scruggs mest kjente låter ble til og med brukt i en film, nemlig klassikeren Bonnie and Clyde. De nådde toppen av Billboard med låta ”The Ballad of Jed Clampett” og hadde blant annet en kjenningsmelodi i en populær serie som gikk på tv.

Selv om Earl Scruggs står som oppfinneren av tre-finger stilen, mente han selv at ikke denne æren kunne tilskrives han selv. For i hjembyen hans spilte alle som spilte banjo slik, påstod han. Derfor er det kanskje andre som ha hyllest for å ha funnet opp stilen, selv om det var Scruggs som gjorde den kjent. Andre ville ta æren, blant andre en annen kjent banjoist, Don Reno, men blant kjennere er det uansett Scruggs som mottar all ære. De mener likevel at stilen kanskje stammer så langt tilbake som til 1840-årene.

Dette er en historie ikke kjent for oss nordmenn, men skal man begynne å spille banjo, kan det være lurt å lese litt om opphavet og hvordan det hele startet. Både før og etter har det vært mange som har påvirket og bidratt til å gjøre banjospilling populært og aktuelt i mange sammenhenger. Selv om instrumentet passer utmerket i sjangere som folkemusikk. Country og Bluegrass, så er det mange andre sjangere som har tatt banjoen til sitt bryst. I dag er banjo like vanlig som hvilket som helst annet instrument.

Da Earl Scruggs døde i 2012, 88 år gammel, etterlot han seg en rik historie innenfor banjo og amerikansk musikk. Nesten alle som spiller banjo i dag har et forhold til Scruggs og hans stil.