Velg en side

Det er sjelden man tenker på banjo når det gjelder popmusikk og hits som dundrer av gårde i hurtig takt. Men det finnes flere eksempler på at banjo blir brukt, både i pop og rock-sammenheng. Det mest vanlige er dog at den brukes i country eller folkemusikk, noe som viser seg gang på gang. Om det er en reell banjo man hører eller om det kun er en sample fra et dataprogram spiller ikke så stor rolle, men at banjoen klang brukes, er det ingen tvil om.

Banjoen er ikke så fremtredende når den blir spilt ved siden av mange andre instrumenter, men den gir en ekstra valør til lydbildet. Derfor er det mange etablerte artister som elsker å eksperimentere med banjo som akkompagnement. En av artistene som det har vært litt stille rundt den siste tiden, men som fortsatt er aktiv, er Nelly Furtado. I hennes bidrag til Fotball-EM i 2004, kom låta ”Forca”. I denne sangen brukes banjoen gjennom hele sporet, fra start til slutt. Kanskje var det de tonene som kunne minne om gresk laika eller rebetiko-musikk, som sensasjonelt førte til at Hellas vant hele turneringen.

Mumford and Sons er et band som fremhever banjoen til et nytt nivå, og bruker den fast i sine sanger. Da de virkelig tok verden i 2009, ble banjoen på nytt satt på kartet, som et instrument som like godt kan brukes i denne sjangeren som noe annet. Selv om bandet har stor påvirkning fra bluegrass og folkemusikk, regnes musikken deres for pop-musikk. Man kan enkelt høre banjoen komme til sin rett i låter som ”The Cave” og ”Winther Winds”.

En annen artist som tok bruk av banjo i sangene sine var Taylor Swift. Blant annet i hennes låt ”Jump, then fall” brukes banjoen flittig, og kan høres dersom man kjenner godt til de ulike instrumentene. Etter hvert kommer den mer til sin rett med den velkjente plukkingen av strengene. I slike ballader passer banjo perfekt som en kuriositet og tillegg i lydbildet. Banjoen kommer til sin fulle rett i denne låta. Taylor Swift har sin bakgrunn i tradisjonell amerikansk folkemusikk og elsker country. Her kan hun få bruk for sine talenter på banjo, så vel som på ukulele og gitar. I tillegg trakterer hun piano og er vokalist.

En gruppe som heter Rascal Flatts, et kjent countryband fra USA, dedikerte i 2012 en hel sang til banjoen i låta ”Banjo”. Her kommer virkelig banjoen til sin fulle rett. Fingerspillet går fort og er hørbart gjennom hele låta. Andre strengeinstrument som gitar og fele brukes også flittig i låta. Den viser også at det går an å kombinere gamle tradisjonelle instrumenter med moderne musikk.

Volbeat er det danske rockebandet som er blant de siste på stammen som bruker banjo flittig. I låta ”For evigt” bruker de banjo i mellomspillet. Den raske låta er en gladlåt som handler om en felles skjebne vi alle går. Kanskje er det det man gjør i dag som er viktigst og banjospillet hjelper med å få fram budskapet i sangen perfekt. I mellomspillet høres banjoen akkompagnert med sang. ”For Evigt” har også en annen morsom effekt. Verset synges på engelsk, mens refrenget synges på dansk. Det finnes også en helengelsk versjon av låta som kalles ”The Bliss”.

Det er mange som er glad for at banjoen har fått en renessanse og blir brukt mer i populærmusikken enn tidligere. Det viser bare hvor anvendelig instrumentet er og hvor mange sjangre den kan brukes i.

Til og med i electronica finner vi banjo-spill. I låtene til Avicii, for eksempel ”Wake me up” ruver banjo-klimpringen gjennom hele sangen. Det er ingen grenser for banjoens framtid.