Velg en side

Man skulle kanskje tro at banjo var et instrument som var helt ulikt alt annet, men det er mange ting som gjør at for eksempel en gitarist forholdsvis enkelt kan lære seg å traktere en banjo.

Banjo er et strengeinstrument med 4,5,6 eller 8 strenger, men den mest vanlige varianten er den med 5 strenger. Denne har fortid i oldtime og bluegrass/dixieland-miljøet fra datidens Amerika med raseskille, bondesamfunn og forbudstid.

Det som er spesielt med banjoens form er i hovedsak to ting. Det ene er størrelsen. Den er relativt mye mindre enn en gitar, med liten kropp og ganske lang hals.

I tillegg starter den femte strengen på det femte båndet. Dermed har den sin egen stemme-skrue som er festet til strengen på det femte båndet. Dette skulle gi en helt spesiell musikalsk effekt som ga sjangrene sin helt særegne lyd.

Dersom man ønsker å spille banjo har man helt sikkert en forkjærlighet for denne type musikk og livsstil.

Man spiller relativt fort på en banjo, men man følger de vanlige grepene som man gjør på en gitar. Det som kanskje er felles og som gjelder for alle mulige ting, er at det er viktig å ha det rette tilleggsutstyret.

Viktig med riktig utstyr…

Det første man kan gjøre er å skaffe seg et passende antrekk. Det kan bestå av en cowboyhatt, med dertil passende antrekk. Hvorfor ikke anskaffe seg et par cowboystøvler med det samme. Når man har fått på seg antrekket og tent opp en fet sigar, kjøpt på en tur til Havanna, kan man spankulere rundt en stund.  Deretter kan man hoppe opp på hesteryggen. Her kan man virkelig la inntrykkene øse på mens man rir av gårde med banjoen godt festet på ryggen.

Når man så har fått åndet inn den riktige følelsen, bør man tenke på de tekniske detaljene. Det er en del tilleggsutstyr man kan trenge.

Det første man kan tenke på er en shubb, eller et sliderør som festes på fingeren for å skape en spesiell lyd. Shubben har en del som sitter fast og en del som kan roteres slik at man kan veksle mellom stilarter og tempo.

I tillegg trenger man en capo. Den legger et jevnt press på strengene for å oppnå den kule effekten. Man velger hvor mye capoen skal strammes etter stilart, tykkelse på strengene også videre.

Stemme banjoen

Av og til trenger man å stemme banjoen, og det gjøres ved at man skrur på stemmeskruene på hodet eller den femte strengen. Det kan være på grunn av temperaturforskjeller eller at banjoen har blitt fraktet. Da kan det være kjekt å ha et stemmespparat kalt tuner. Med denne får man den perfekte klangen i strengene.

Det kan også man vil stemme banjoen mellom låter man spiller og da er en tuner det perfekte hjelpemiddelet.

For å avlaste litt i sittestillingen og få det beste grepet, bør man ha en skulderrem på banjoen. Den festes enkelt i kroppen, slik at man bare kan hive reima over skulderen.

Når man så skal ta en pause fra banjospilling, bør man ha et stativ slik at banjoen bevares og kan være en pyntegjenstand i stua eller rommet.

Skal man ut å reise eller ha med banjoen i bilen, da kan en koffert være kjekt. Denne er både foret og polstret slik at banjoen ikke tar skade og blir oppbevart på den aller beste måten.

Lærebok for banjo

Kunsten å spille banjo ligger i utstyret man har. En god start er å anskaffe seg disse tingene, og deretter en god lærebok for banjospilling. Da er man allerede godt på vei tilbake til en varm sommerkveld i datidens Mississippi ved elvebredden med dixielandbanjoen sin, en klunk hjemmebrygget whisky og god stemning.