Banjo er det koselige lille strenge-instrumentet ikke så mange kjenner til, bortsett fra at den ble spilt av noen kjente norske artister på 70 -og 80-tallet. For det er ikke alltid man setter på Kari Svendsens ”Solskinn og sang”, med hennes muntre sang om sola som skinner en deilig sommerdag. Selv om de fleste vet hva en banjo er, er det ikke alltid man bruker ting til det de er ment.
- Man kan ikke vaske seg med en banjo, selv om den til forveksling kan ligne en vaskekost for å skrubbe ryggen med. Banjoen er tross alt litt større enn som så, selv om det en mye mindre enn storebror, gitaren. Det ville bare gjøre vondt og det er ikke sikkert banjoen ville ha hatt så fin klang etterpå.
- Det er ikke lurt å bruke banjoen som hammer. En banjo kan se ut som en hammer, men det er det ikke. Selv om man ikke finner hammeren sin, må man prøve å finne noe annet enn den lille banjoen. Banjo er tross alt et musikkinstrument, ikke et verktøy.
- Banjoen passer heller ikke som kølle. Enten det er golf-kølle, billiard-kølle, batong eller hva man nå enn måtte ha bruk for, så passer banjoen best som strengeinstrument. Er man derimot veldig forsiktig, kan man kanskje slå en putt dersom man står langt inne på greenen. Hvordan man bruker banjoen som putter, vites ikke.
- Det kunne sikkert gått an, men det er aldri blitt brukt banjo i et symfoniorkester, så vidt vi vet. Banjoen har en særegen klang, men spilles også veldig ofte i en helt annen takt enn strykere og blåseinstrument. Et symfoniorkester spiller som oftest klassisk musikk, mens banjoen holder seg til folkemusikk. Det er to vidt forskjellige sjangere.
- Banjoen kan ikke brukes som pil og bue. Det ville synge i ørene når man spente buen med de stramme nylon eller metall-strengene, og i verste fall ville banjoen knekke i to. Skal man ut å leke Robin Hood, er det bedre å lage en pil og bue selv, eller kjøpe en i leketøysforretningen.
- Det er ikke lurt å prøve å lokke et villdyr fra jungelen med banjoen. Rovdyret ville reagere med redsel og enten fare i full fart rett mot deg og løpe deg ned. Banjo ville vekke selv de døde på kirkegården, og kan derfor heller brukes til å finne spøkelser.
- Ta med banjoen på biblioteket blir nok ikke helt populært. Selv om musikken er trivelig og jovial, ønsker de fleste leserne stillhet og ro når de skal finne litteratur eller lese til eksamen. På biblioteket rår det total ro, og derfor bør man heller kanskje ta med seg banjoen på et vorspiel eller opptre med den på et arrangement.
- Prøve å imponere Øystein Sunde. Han regnes som en av verdens beste og raskeste gitarister og trakterer også banjoen enkelt, med sitt hurtige spill. Skal man imponere bør man starte med små barn eller kjerringa hjemme i sofaen. Man skal også være forsiktig med å spille for mye banjo når kjerringa ligger på sofaen.
- Som sovemedisin til ungene. Det kan føre til at man får mer våkne unger enn hva man hadde tenkt til. Med den muntre klangen og artige takten, vil snart senga være full av hoppende glade barn. Og ikke minst våkne. Hele opplegget med å legge ungene ble en fiasko. Er du heldig derimot, så er det kona som heretter tar seg av legging av ungene.
- Selv om ungene sover og du og kjæresten gleder dere til den hjemmelagde pizzaen med rødvin attåt, fungerer banjoen dårlig som både pizzaspade eller vinåpner. I disse tilfellene får man bruke andre metoder for å få en koselig kveld.