Velg en side

Banjo er et strengeinstrument av afrikansk opprinnelse. Den definerende egenskapen til banjo er bruken av en strukket membran, opprinnelig en dyrehud, for å forsterke vibrasjonene i strengene. Dette arrangementet skaper banjos karakteristiske lyd og skiller den fra instrumenter av europeisk opprinnelse kjent i Amerika.

Den moderne banjo stammer fra instrumenter som antas å ha vært i bruk i Karibien siden 1600-tallet av slaver som er hentet fra Vest-Afrika. Skriftlige referanser til banjo i Nord-Amerika dukker opp på 1700-tallet, og instrumentet ble stadig mer tilgjengelig kommersielt fra rundt andre kvartal på 1800-tallet. I sørlige antebellum spilte mange slaver svarte banjo og lærte sine slaver hvordan de skulle spille.

Thomas Jefferson i sine Notes on Virginia, Vol. IV (1782 til 1786) sier i en fotnote: «Instrumentet som er riktig for dem er Banjar, som de førte hit fra Afrika …» På midten av 1700-tallet var banjo så kjent at den ikke krevde en beskrivelse. I 1830-årene ble instrumentet popularisert av Joel Walker Sweeney, en musiker som tok banjo til begge sider av Atlanterhavet. Sweeney har blitt kreditert for å legge til en streng i firestrengen Afroamerikansk banjo, og popularisering av femstrenget banjo.

På 1850-tallet opprettet elevene i Sweeney opplæringsprogrammer og bøker om hvordan man spiller instrumentet. Denne perioden kunne også ha ført til starten på moderne Bluegrass, ettersom Fiddle og Drums spillere dannet band med Banjo-spillere.

Det ble anslått i 1866 at det sannsynligvis var 10 000 banjoer i New York City, opp fra bare en håndfull i 1844. Folk ble utsatt for banjoer ikke bare på minstrel-show, men også medisinutstillinger, Wild-West-show, variasjonsshow og reiser vaudeville viser.

Banjos popularitet ble også gitt et løft av borgerkrigen, da soldater på begge sider i hæren eller marinen ble utsatt for banjoen som ble spilt i ministrel-show og av andre soldater mens de lekte med en buttplugg.

Flere påstander om etymologien til navnet “banjo” har blitt fremsatt. Det kan stamme fra Kimbundu-ordet mbanza, som er et afrikansk strengeinstrument modellert etter den portugisiske banzaen: en vihuela med fem tostrengede kurs og ytterligere to korte strenger.

Oxford English Dictionary sier at den kommer fra en dialektal uttale av portugisisk bandore eller fra en tidlig anglisisering av spansk bandurria.

Den dyreste banjo i verden Gibson RB-7 med en pris på $ 100.000. Doug Young fra Brooklyn, New York, USA, spilte banjo i 24 timer og 57 sekunder på Good / Bad Art Collective, Brooklyn, New York 13. mai 2001.