Velg en side

Det fascinerende instrumentet banjoen, som har fire, fem eller seks strenger, har en interessant historie som kan spores tilbake helt til 1600-tallets Afrika. Deretter brakte slavene banjoen videre til USA, og derfra spredte den seg over hele verden. Bli med på en reise tilbake i tid med disse morsomme faktaene om banjoen!

Banjoen er kanskje ikke det mest utbredte instrumentet her i Norge, men er likevel et kjent instrument for de fleste. De fleste starter med en gitar, men banjoen er kjent for sin unike sound og er en perfekt utfordring for alle som ønsker å utvikle musikkspillingen sin. En vanlig banjo koster ikke all verden, og blar du opp et par tusenlapper får du god banjo! Du trenger altså ikke vinne i Lotto eller ha superflaks på nettets nyeste casinoer for å ha råd til å begynne å spille banjo!

Over til ti (litt) morsomme fakta om banjoen.

1. Banjoen ble brukt av vestafrikanske slaver så langt tilbake som på 1600-tallet.

2. Ny forskning innen vestafrikansk musikk viser spor etter over 60 klimpreinstrumenter, som alle i en eller annen grad viser likhetstrekk med banjoen. Disse er sannsynligvis forgjengerne til banjoen.

3. Det tidligste beviset vi har på klimpreinstrumenter kommer fra Mesopotamia for rundt 6 000 år siden.

4. Den første definitive beskrivelsen av banjoens opprinnelse kommer fra et dagboknotat av Sir Hans Sloane i 1687. Han var en engelsk lege som besøkte Jamaica, og kalte dette afrokaribiske instrumentet en «strum stump».

5. Allerede på tidlig 1900-tall hadde banjoen blitt stavet på 19 forskjellige måter, fra «banza» til «bonjoe».

6. Den tidligste referansen vi har til banjo i Nord-Amerika dukket opp i John Peter Zengers The New York Weekly Journal i 1736.

7. William Boucher (1822-1899) var den første som drev med kommersiell produksjon av banjoer. The Smithsonian Institution har tre av hans banjoer fra årene 1845-1847. Boucher vant flere medaljer for sine fioliner, trommer og banjoer på 1850-tallet.

8. Joel Walker Sweeney (1810-1860) var den første profesjonelle banjospilleren som lærte å spille direkte fra afroamerikanerne, og den første dokumenterte hvite banjospilleren gjennom tidene.

9. Etter 1850 ble banjoen stadig mer populær i USA og England, som et muntert instrument for populærmusikk.10. Jazzalderen skapte et lite hysteri rundt den meget populære firestrengede versjonen av banjoen. Rundt 1940 ble den firestrengende banjoen delvis erstattet av gitaren.