Velg en side

Det kan synes umulig å lage sine egne instrumenter, og da er ikke banjo noe unntak. Materialene må være av den eksotiske sorten, utskjæringene må være helt nøyaktige og krever en trenet hånd som har holdt på med treskjæring i mange år. Men det betyr ikke at det er umulig, selv uten erfaring. Heller ikke så vanskelig dersom man det rette utstyret og en plass man kan jobbe i fred.

Det man kan starte med å gjøre, er å kontakte kommunen å høre om de har kjennskap til noen som driver med utskjæringer. Skoler er et fint sted å starte, for de har som oftest et håndverksrom for sløyd. Kanskje har man bekjente som har lyst til å være med på prosessen.

Men skal man først sette i gang å lage en banjo, er viktig å ha de riktige materialene og det rette verktøyet. Det er ingen enkel sak å lage instrumenter, men med tålmod og gode verktøy kan man få til det meste.

Skal man skjære ut trestykker til en flott banjo bør man derfor ha:

*Båndsag

*Høvelbenk

*Arbeidsbenk

*Boremaskin

*Hammer

*Sag

*Lim

*Tvinger

Det vil nok være svært tilfredsstillende og artig å lage sin egen banjo dersom man ikke har forutsetning for det, men bare har satt seg det fore. Som kjent er instrumenter er dyre investeringer, og en banjo kan også koste en del kroner. Vanligvis ligger prisene på en ny banjo på mellom 2-10000 kroner. Å bygge sin egen banjo vil først og fremst koste en del tid og nervepirrende stunder.

Banjoens kropp

Man kan starte med kroppen, og den bør være av et stykke løvtre. Dette må lages ved å tegne en sirkel på rundt 30 diameter, men en tykkelse på ca. 2 cm. Husk på å lage en maken som skal bli ryggen.. Er man flink til å skjære mønster i treet, kan man lage et fint design på ryggen. Kroppen kan trekkes inn i et skinn eller plaststykke som er tilpasset banjoen. Skallet holder de to delene sammen og på øvre del må det monteres et arm-støtte. Bro og halestykket må monteres perfekt i forhold til strengene.

Halsen på banjoen

Halsen bør være av lønnetre. Det skaper den beste lyden og har den riktige vekten og massetettheten. Trestykket må være om lag 2,5 cm tykt og 40-50 cm langt. Husk at hodet skal være litt større og dersom dette er i en del, må man ta høyde for det. Hvis hodet skal limes på senere, bør man være spissfindig og nøye, slik at de to trestykkene passer perfekt sammen. Det kan være smart å bruke en form eller tegning for å få til dette. Snakk gjerne med folk som har lang erfaring og utstyr til å skjære ut slike stykker.

På halsen skal det være båndstaver med gitte mellomrom. Disse må det lages spor til slik at de passer perfekt inn i materialet. Man må også huske på stemmeskrue til den 5. strengen.

I broa må det skjæres ut slik at strengene kan passe fint inn. Det samme gjelder sadelen.

På hodet skal det sitte stemmehoder hvor strengene etter hvert skal monteres og festes til. I andre enden kobles de inn i halestykket, der alle strengene samles.

Har man kommet så langt, har man nesten en komplett banjo. Nå må den stemmes og tunes slik at lyden blir perfekt. Der etter er det bare å spille i vei.

Det går også an å kjøpe et ferdig byggesett. Her vil alle delene følge med, og det er bare å bruke lim og ha god tålmodighet. Går man for fort fram kan man lett gjøre feil.