Velg en side

En av banjoens største myter er at det er vanskelig å spille. Etter flere generasjoner som forbinder banjo med rasende rask countrymusikk er det ikke vanskelig å forstå hvorfor denne myten finnes. Sannheten er at ethvert musikkinstrument har ulike læringskurver og krever tid og øving for å mestre. De ulike banjo modellene og banjo spillestilene er egentlig nokså like. Felles for alle banjoer er at de bruker strenger med lavere gauge enn gitar, noe som gjør det enklere å skyve strengene nedover på banjoens gripebrett for å få frem en fin tone. Vi skal ta for oss banjo med fem strenger ettersom den uten tvil er den mest populære banjotypen, og straks vil du finne ut hvorfor det ikke er så dumt å velge banjo dersom målet er å mestre et musikkinstrument på kortest mulig tid.

Banjo med fem strenger er den mest populære typen

I tillegg til at banjo med fem strenger er den mest populære banjotypen, er dette også den enkleste typen for nybegynnere som ønsker å lære seg dette instrumentet. Årsaken til dette er at den er stemt med G som grunntone. Det vil si at du spiller en G-akkord når du slår eller plukker strengene uten å skyve noe ned på gripebrettet. På en gitar må det mye komplisert fingring til før man oppnår samme akkord. Dersom du presser pekefingeren på 4. streng, langfingeren på 2. streng og ringfingeren på 1. streng, får du frem C-akkorden på en banjo. Fra C-akkordposisjonen skyver du så fingrene enkelt opp til det 7. båndet for å lage D-akkorden, og vipps, så har du lært deg tre nyttige banjoakkorder.

Med disse tre akkordene og høyrehånd som kun slår på strengene, har du plutselig mulighet til å spille tusenvis av låter. Det er mulig å stoppe der, legge fra seg banjoen og gå inn på for eksempel https://www.no-account-casino.com/no/ for å gjøre noe helt annet. Men for mennesker som kanskje aldri har tatt i et musikkinstrument før, og som lærer seg disse akkordene på mindre enn 5 minutter, vil mestringsfølelsen og selvtilliten føre til at man bare vil lære enda mer. For dersom man kunne tenke seg å spille noe mer melodisk, må det nemlig andre teknikker til. De to mest fremtredende teknikkene er såkalt «clawhammer» (labbespill på norsk), og «bluegrass». Den førstnevnte teknikken kan være noe vanskeligere for nybegynnere å lære, men vil være den beste på lang sikt dersom målet er å spille banjo i et raskt tempo. Uansett hvilken teknikk du velger vil du oppdage hvor enkelt det er å mestre dette flott instrumentet, og at myten vi snakket om i begynnelsen ikke holder vann.

Banjo er blant de enkleste instrumentene å lære seg

Det hele dreier seg om læringskurver. Når vi lærer noe nytt, vil det oppstå øyeblikk med gjennombrudd der vi blir bedre raskere, men også øyeblikk der vi føler at vi står fast og ikke kommer noe særlig videre. Disse øyeblikkene oppstår på forskjellige steder for forskjellige musikkinstrumenter og spillestiler. Men med en banjo med fem strenger vil disse gjennombruddsøyeblikkene finne sted nokså helt i starten av læringsprosessen. Dermed kan vi slå fast at banjo er blant de musikkinstrumentene som er enklest å lære seg dersom målet er å lære seg å spille på kortest mulig tid.