Velg en side

Banjo er opprinnelig fra Afrika, et instrument som ble ført videre med slavene som ble ført over havet til Amerika. Men det er ikke bare banjoen som har en lang og krokete reise. Gjennom maktutøvelse, slaveri, flukt fra tørke og dårlig matinnhøstning tilfeldigheter.

De tre strengeinstrumentene har alle sin særegne form og sitt eget lydbilde. Det er likevel ingen tvil om at mange amerikanske stilarter har tatt de tre instrumentene til sitt bryst og de brukes flittig i folkemusikk som bluegrass, dixieland, oldtimer og country.

Ukulelen fikk sitt navn

Ukulele har navnet sitt fra Hawaii, og navnet kommer av ”hoppende lopper”, noe som instrumentet fikk fordi det så ut som det hoppet lopper ut når det ble spilt på ukulelen.

Men det var en portugiser som introduserte instrumentet for øyfolket. De var glade for å kunne hjelpe de utsultede og sykdomsrammede fremmede som valfartet fra den andre siden av havet. Ukulelens opprinnelige navn var braguinha og ligner på cavaquinho, et annet strengeinstrument i samme sjanger med lik form og størrelse.

Ukulele ble tatt imot med åpne armer på Hawaii, og de adopterte instrumentet og gjorde det til sitt eget. Derfor er det mange som tror at opprinnelsen til ukulele er Hawaii.

Det finnes mange størrelser av ukulelen, men den kjennetegnes med at den 4 strenger. Av form ser den ut som en liten gitar.

Noen kjente artister som har brukt ukulele i musikken sin er far og datter Lillebjørn og Siri Nilsen, Espen Lind og Hilde Louise Ambjørnsen. I tillegg brukte både Knutsen & Ludvigsen den, og Åse Kleveland.

Mandolinen – fra Italia til amerikansk folkemusikk

Mandolinen er i luttfamilien, er et instrument med 4 strengkor. Et kor er to strenger som står tett inntil hverandre og som man griper om i ett grep. Det er generelt vanlig å spille mandolin med plekter. Det finnes to typer mandolin, den napolitanske og den flatbunnede mandolin. Forskjellen er en avrundet bunn uten sarg, en sidelist, eller med flat bunn med sarg. Fra klassisk italiensk musikk, tok mandolinen ferden over Atlanteren og ble et populært instrument i både oldetimer og bluegrass-musikken. Lyden fra mandolinen passer utmerket til lydbildet i den typiske amerikanske folkemusikken.

I skjønn forening opptrer banjo og mandolin sammen. Béla Fleck og Chris Thile er to utøvere av de to instrumentene, kjent for sine trakteringer av strengeinstrumentene. Béla har også samarbeidet og holdt gjesteopptreden for Nelly Furtado og Øystein Sunde. Ukulele er også et instrument som passer utmerket inn i den amerikanske folkemusikken, noe som gjør at alle tre instrumentene kan brukes i musikken. Blant andre George Harrison og Eddy Vedder er kjente artister som trakterer ukulele, men de kanskje beste ukulelespillerne kommer fra Hawaii, slik som Israel Kamakawiwo`ole og Eddie Kamae.

Det er i tillegg mange andre strengeinstrument som passer inn i folkemusikken, slik som blant annet fiolin og fele, bass og kontrabass.

De tre instrumentene er som søskenbarn å regne, i utvalget av ulike strengeinstrumenter som finnes. Når alt kommer til alt gir disse instrumentene en flott klang til musikken.