Vi vil vel alle finne en snarvei til å bli bedre i noe uten å legge altfor mye tid og innsats i det. Men det finnes egentlig ingen snarveier, selv ikke når den gjelder å bli god å spille banjo. Man må øve og øve, lytte til musikk og ellers gi seg fullt og helt til å bli så god som man bare kan. Det er likevel noen ting man kan gjøre som ikke involverer øving, men som vil gjøre at banjospillingen høres bedre ut. Her kommer en liten liste over fem enkle grep man kan gjøre.
- Bytt ut de gamle strengene
Dette er noe man bør gjøre med jevne mellomrom. Noen mener ett par ganger i året, andre en gang i måneden. Det kommer selvfølgelig an på hvor mye man spiller, men å bytte strenger regelmessig kan være en god huskeregel. Skitne og utslitte strenger vil nemlig døyve tonen i instrumentet og kan til og med gå ut over klangen. Når man har fått øvd litt og begynner å få teken på skifte av banjostrengene, er det ikke noe problem å skifte dem så ofte du selv ønsker. Med nye strenger vil banjoen få et nytt og forbedret liv.
- Juster halestykket
Ved å justere halestykket kan man endre vinkelen til strengene som presses ned. Jo brattere vinkelen er, jo hardere vil man presse strengene nedover og desto skarpere tone vil man få. Desto mindre vinkelen er, jo mildere vil klangen bli. Det er ikke alle halestykker som er justerbare, men da må man forsiktig skru den av og justere vinkelen før man fester den igjen. Bare ved å justere halestykket kan det hele bli en ny opplevelse, samtidig som man får den riktige lyden.
- Stram strengene til jevnt over
Ved å holde strengene jevnt stramme, vil lyden fra banjoen høres best ut. Jo strammere man stemmer banjoen, jo lysere og klarer blir tonen. Prøv å stem banjoen så høyt opp mot en H som mulig, men ikke lenger. Da vil man få den optimale lyden for å spille alle typer banjo-musikk. Man strammer strengene ved å skru på stemmeskruene.
- Bytt ut banjo broen
Det finnes en hel del forskjellige broer på markedet. Hver og en av dem kan endre lyden på banjoen på ulike måter. Noen skaper en mer balansert tone, med en mer hørbar mellomtone og mindre innsnevret frekvens. Broen kan ha en tendens til å sige mot midten etter en stund, på grunn av belastningen fra strengene og trykket. Denne buen kan både gi banjoen et annet lydbilde og det kan bli mye vanskeligere å spille rent.
- Prøv ut nye plekter til banjoen
Det finnes utrolig mange forskjellige plekter til banjo. De lages i forskjellige materialer, har ulik form og til om med ulike vinkler. Man kan prøve ut mange plekter for å finne det som passer best for en selv. Det som fungerer for en person, fungerer ikke for en annen. Plekter får man i herdet stål, bronse, nikkel, plast eller messing. En type kan passe til en spesiell sjanger og et annet plekter passer til en annen type.
Dette var fem tips til å bedre klangen i banjoen før man begynner å øve. Selvfølgelig blir man ingen banjospiller kun ved å endre på disse tingene, men det er en god start. Dessuten finner man ut hva som passer for en selv. Selv om noen sikkert vil påstå at man ikke bør gjøre det, og heller bruke det, så er det helt og holdent en selv som må finne ut hva som fungerer.