Velg en side

Det er ingen tvil om at musikk er som alt annet, den forandrer seg. Noen ganger går den i loop, og plutselig hører alle på Hair-musikalen på Spotify eller gamle plater med Sally Oldfield. Av og til tar man i bruk gamle instrumenter og lyder, og bruker dem i sin samtidsmusikk. Hayseed Dixies er et eksempel på det.

Opprinnelsen

For det var nemlig påvirkningen fra hva foreldrene hørte på som fortsatt sitter som klistret i musikkføttene til disse kara. Foreldrene hørte nemlig på Bluegrass, en retning innenfor countrymusikken og den påvirkningen de fikk fra de afroamerikanske musikerne, slik som gospel og blues. Bluegrass kjennetegnes for et høyt tempo og fengende låter.

Barndomsminner

For det var ikke bare musikken foreldrene hørte på som var inspirasjonskilder for guttene i Hayseed Dixies. Deres egen generasjon hadde også sin musikk. Rock var en av disse. Og de to sjangrene har vist seg å være enkle å kombinere. Det er fordi det brukes mye av de samme instrumentene i musikken. Men det har også med lydbildet og takten i musikken. Begge sjangrene har et høyt tempo. Noe som passer utmerket for utagerende ungdom.

Ny sjanger

Med disse minnene ble musikken en viktig del av livet til disse karene, som i dag har dannet gruppen Hayseed Dixies. De spiller en form for ”Rockgrass” en blanding av rock og bluegrass,  der de tar verdenskjente slagere og transformerer dem til sine egne. For det er nemlig disse rockelåtene som de selv hørte på da de var små som er fundamentet for musikken deres. Sammen med de eldgamle instrumentene, skaper de en virkelig hillbilly-sound på musikken sin.

Navnet på bandet

Navnet på bandet er også genialt. De tar to aktuelle ord, hay som betyr høy på norsk, og seed som betyr frø. Dixies er det uformelle navnet på Sør-Statene i USA, og dermed har man hele betydningen. For det første henspiller ”hay” på at dett er skikkelig bondetamper. For det andre spiller ”seed” både på at det ble sådd et frø i dem da de hørte musikken for første gang, men også at deres reise startet der den gjorde. I tillegg viser de til at de er fra Sør-Statene. Alle delene av band-navnet er ting man kan assosiere med denne livsstilen, musikksjangeren og historie.

Fremtiden

Det er mange indikasjoner på at gammel og ny musikk i en ny form er populært blant folket. Country-musikk er populært som aldri før, og festivaler men disse teamene dukker opp stadig vekk. Med slike nye påfunn som ”rockgrass” er, vil man også forene to generasjoner med musikk, og dermed vil man ikke glemme opprinnelsen og historien. Det er ved å kunne sin historie at man kan se framover, er det mange som sier. Og det er med historiekunnskaper også disse karene kunne lage sin nye sjanger.

Banjoen i fremtiden

Dette eksempelet viser bare at selv banjo har en stor fremtid. Den er like aktuell nå som den var for hundre år siden, og kan like gjerne brukes som hvilket som helst annet instrument. Grunnen til det må være den særpreg og spesielle klang. Kanskje vil det komme nye varianter av sjangre ettersom tiden går. For musikken er alltid i forandring. Akkurat som alt annet.

Banjoen er like aktuell nå som noen gang før. At den pent er nødt til å finne seg nye markeder, er ikke noe unikt for dette instrumentet. Og det er det som er så spennende med all slags musikk, for man vet aldri hvordan det vil fortsette å påvirke mennesker og samfunn verden over. Banjoen er kommet for å bli, og den har en spennende framtid.