Velg en side

Det finnes en riktig og en gal måte å øve på å spille banjo. For å unngå skader og øke progresjonen kan man benytte seg av noen retningslinjer som hører til den riktige måten å øve på.

Men først kan det være smart å skaffe seg en banjo etter sitt eget behov. Det finnes både 4,5,6 og 8-strengers banjoer, banjoer med lang eller kort hals, åpen eller lukket rygg, alt ut fra den tonale variasjonen man ønsker i sitt banjospill.

Og for å lære seg banjo, bør man være en som er glad i jazz, folkemusikk som Dixieland eller Bluegrass.

Når man har valgt en banjo etter sin smak, kan man fokusere på disse tingene som forenkler øvelsene og øker progresjonen.

Øv hver dag

Sett av litt tid hver dag når du skal øve på banjoen, gjerne en halv time eller mer. På denne måten vil man se framskritt fortere enn man kunne forestille seg. Det enkleste er å stå opp litt før man bruker, og legge seg litt senere. Et kvarter ekstra om morgenen kan utgjøre store forskjeller!

Deretter bør man finne sin egen plass, det rolige hjørnet av stuen, i gangen eller på gjesterommet. Her kommer man i zen hvor det kun er deg selv og banjoen i fokus. Det blir en slags hellig gral hvor du kan finne roen, og ha en absolutt konsentrasjon på øvelsene, slik at du ikke blir distrahert av andre tidstyver.

Her i denne sfæren, kan du få inspirasjonen din og merke framskritt i spillingen. Det er ikke dumt å ha det ryddig og organisert rundt seg. Kanskje man kan henge opp noen plakater som gir ekstra ro eller inspirasjon. Hvordan plassen rundt en skal være er opp til hver og enkelt, men husk at dette stedet kun skal brukes til banjoen og deg!

Ha rikelig tilgang på drikke, som for eksempel vann.

Det er ikke dumt å ha en plan for progresjonen din. Det å ikke ha et mål å gå etter er ikke å anbefale. Da kan man fort falle for fristelsen å gjøre andre ting, eller miste konsentrasjonen. Sett opp delmål og hovedmål. Planen kan for eksempel se slik ut:

*Utvikle høyre hånd

*Utvikle venstre hånd

*Perfeksjonering av teknikk

*Lære seg deler av sanger uten att og perfekt

*Skrive sine egne låter

Husk at det du fokuserer på skal være det eneste fokuset denne dagen, så vær fokusert og bestemt!

 

Musikalske hjelpemidler og verktøy

Det kan være smart å anskaffe seg noen enkelte hjelpemidler når man skal øve og bli en god banjospiller. Her er en liste som anbefales:

*En gitarstemmer

*En kapotast for å oppnå en spesiell effekt

*En banjokoffert til å oppbevare banjoen i

*En sangbok med noter

*Penn og papir til noter og låtskriving

Disse tipsene vil gjøre at du har kontroll på øvingene. Etter hvert vil man oppleve at spillingen går bedre og bedre.

Alt kommer an på hvor dedikert man er til øvingene. Men det er uansett ingen vei utenom daglig trening for å få til de vanskelige akkordene og store taktsvingningene. Gjør treningen til en glede og få inspirasjon fra omgivelsene dine og sørg for å være opplagt og uthvilt. Det kan være greit å ha en flaske med kaldt vann eller en varm kopp te ved siden av.

Sørg for å ha de hjelpemidlene du trenger, så skal man se at spillingen vil gå som smurt etter hvert.

Kos deg

Til sist må man huske at man skal ha det moro og kose seg med banjospillingen. Kanskje kan man etter hvert spille i et ensemble med flere andre og reise rundt og opptre.