Velg en side

Banjoen er et fascinerende instrument med en like fascinerende historie. Dette har selvfølgelig ikke gått filmindustrien hus forbi, som har bidratt til å øke populariteten til banjoen.

Fra Afrika til Amerika og ut i verden

Mange forbinder banjoen med bluegrass og noe erkeamerikansk, men instrumentet har faktisk sin opprinnelse i Afrika, og ble introdusert i Amerika gjennom slaver. Instrumentet de bragte med seg så riktignok litt annerledes ut enn de gjør i dag, og ble kalt «banjar» eller «banshaw». Banjoen ble raskt populært i Amerika, og har siden spredt seg verden over takket være blant annet filmer.

Bilde-kilde er Unsplash

Deliverance (Picnic med døden)

Den amerikanske drama-thrilleren Deliverance (Picnic med døden på norsk) fra 1972 var en stor suksess. Det filmen kanskje er best husket for er faktisk en scene nær starten, hvor en mann med gitar og en gutt med banjo duellerer med låten «Dueling Banjos». Filmen fikk tildelt en svært så prestisjefull Grammy-pris for klassen «beste countrymusikk» for nettopp denne sekvensen. Det var Eric Weissberg & Marshall Brickman som stod bak denne låten som ga banjoen en skikkelig popularitetsboost.

Zombieland + Zombieland: Double Tap

Skrekkfilmer med en humoristisk vri – men ikke ufrivillig vel å merke. Vi befinner oss i et Amerika som er overtatt av zombier, og de overlevende gjør alt de kan for å holde seg i live. Woody Harrelson spiller den middelaldrende og bitre karakteren Tallahassee, som bruker en banjo for å lokke og drepe zombiene. Han spiller blant annet «Dueling Banjos» fra klassikeren Deliverance. Zombier har vært populære i underholdningsverdenen i en årrekke, fra TV-serier og filmer til tegneserier og spill. På online casino dukker det for eksempel stadig opp nye zombie-spill fra spillutviklere som NetEnt og Microgaming. Blant de mest populære spilleautomatene og videoautomatene med zombie-tema finner vi Zombies og Zombie Hoard, som byr på både humor, skrekk og en hel del hjernemasse.

Banjo av Teeejayy via Flickr (CC BY-SA 2.0)

Bonnie & Clyde

Filmmusikk skal komplementere handlingen som utspiller seg på skjermen, og sammen skal de formidle historien. Noen ganger blir filmmusikk legendarisk, og «Foggy Mountain Breakdown» av Earl Scruggs er et godt eksempel på ekstra minneverdig filmmusikk. Låten er kanskje best kjent fra klassikeren Bonnie and Clyde fra 1967. «Foggy Mountain Breakdown» er blitt covret av mange i ettertid, inkludert Norges nasjonalskatt Øystein Sunde, og er en låt de fleste banjospillere ønsker å mestre. Dette regnes som låten som virkelig etablerte banjoen som stjerneinstrumentet i bluegrass og countrymusikk, og det ingen tvil om at Bonnie and Clyde spilte en viktig rolle med å spre banjomusikken ut i verden.

O Brother Where Art Thou (Å broder, hvor er du?)

Filmen fra 2000 er basert på Odysséen av Homer, og handler om tre fanger som rømmer fra et fengsel på den amerikanske landsbygda på 1930-tallet. De er på jakt etter en skatt som Ulysses Everett McGill gravde ned, og for å tjene penger på veien spiller de kjente countrylåter på radioen. Gruppen kaller seg «The Soggy Bottom Boys» og de blir svært så populære. En av tingene filmen er mest kjent for er nettopp filmmusikken, som ga bluegrass og folkemusikk en ekstra popularitetsboost og førte til en ny «banjobølge».

Fikk du også øynene opp for banjomusikk gjennom en film?