Velg en side

Det er kanskje ikke så mange som kjenner til banjo, selv om de fleste vet om instrumentet. For banjo har en lang og brokete historie, og er bare en av mange strengeinstrumenter som gir en ekstra fin klang til mange ulike musikksjangre.

  1. Banjoen har sitt opphav i Afrika, men den ble kjent da slavene tok med seg instrumentet da de ble deportert til Amerika for å jobbe for slaveeierne på 1600-tallet. Dette var en fem-strenges banjo som også i dag er den mest vanlige typen av banjo, selv om det finnes mange andre varianter innen instrumentet.
  1. Banjo er veldig populært instrument i Amerika, men også i andre deler av verden. En av verdens beste banjoister kommer fra Japan, men også musikken i Frankrike, Spania, Latin-Amerika og Afrika er inspirert av de vakre tonene fra banjoen.
  1. Banjoen er forholdsvis liten i forhold til en vanlig gitar, og den har en tynn hals og en rund kropp. Man må være fingernem og raks for å spille på en banjo, som også har en stemme-skrue på det femte båndet. Den lille formen gjør at banjoen er enkel å holde og samtidig enkel å frakte. Banjoen er laget av forskjellig typer tresorter, for eksempel lønnetre.
  1. Banjoen finnes i mange varianter, men noen av de mest brukte er: plektrumbanjo, tenorbanjo, ukulelebanjo, gitarbanjo og mandolinbanjo. Plektrum –og tenorbanjo har ofte 4 strenger og en ideell til dixieland-musikk. Gitarbanjoen har 6 strenger, mens mandolinbanjoen har 8 strenger. Disse brukes mye i klassisk musikk.
  1. Django Reinhardt er en musiker som spilte banjo. Han har også vært til inspirasjon til norske musikere, og banjoisten Lillebjørn Nilsen har til og med dedikerte en sang til Django. Det gjorde han til og med populær i franske musikkmiljø, selv om de ikke forstod et kvekk av hva Lillebjørn sang om.
  1. Banjo kan brukes som instrument i alle typer musikk, men de mest kjente er old-time, bluegrass, dixieland og country. I disse sjangrene er banjo et ikke ubetydelig instrument som trakteres i alle faser av musikken. Banjo brukes også flittig i jazz musikk.
  1. Det er blitt en konkurranse å spille fort på banjo, og det er vanlig at man spiller med en takt på 160-175 slag per minutt. Verdensrekorden er satt av en banjospiller som heter Todd Taylor, og han klarte å spille banjo med over 210 taktslag i minuttet. I dette Youtube-klippet kan man høre en av låtene han spiller veldig fort.
  1. Banjospillere må lære seg fingerspill, da det kreves for å skape den spesielle klangen. Dette er generelt brukt i bluegrass, kalt ”frailing”, der man må treffe strengene perfekt for å skape den utrolige sounden. I andre sjangre brukes andre teknikker. For eksempel innen datidens old-time, der man trakterer strengene med en nedover-bevegelse med neglene, men med tommelen plukker man den femte strengen. Dette kalles ”clawhammer” eller labbespill på norsk.
  1. Norske musikere som spilte banjo ofte, var Kari Svendsen og Øystein Sunde med sine raske låter i Christiania Fusel og Bluegrass. Men også Lillebjørn Nilsen og hans datter Siri bruker banjo i sin musikk. Bandet Ila Auto bruker også banjo flittig i sine låter.
  1. Man kan lære mer om banjo dersom man går på kurs. Det finnes mange kurs rundt om i landet, men har man ikke råd eller tid til det, kan man benytte seg av internett. Her finnes utallige forum, som for eksempel ”Banjo Hangout”, som er en arena for dem som elsker banjo og vil lære mer om banjo. Ellers finnes det tusenvis av klipp og filmer på Youtube om banjospilling.